Manifestări
Începe cu febră de 38-38,5 grade Celsius, cefalee, indispoziţie, iritabilitate, oboseală, disfagie şi refuzul alimentaţiei. Erupţia apare la o zi după scăderea febrei, iniţial la nivelul feței şi în spatele urechilor, apoi se extinde până la trunchi şi la membre. Se prezintă sub forma unor pete de culoare roz, rotunde sau ovale. Poate să dispară în câteva ore sau poate persista două, trei zile. Erupţia este singură manifestare clinică a bolii, în 25-50% dintre cazuri.
Riscuri
Rubeola congenitală apare atunci când mama este infectată cu virusul rubeolic, în primul trimestru de sarcină. Există riscul fie de avort spontan, fie de malformaţii congenitale ale fătului (cataractă congenitală, malformaţii cardiace, osoase, digestive şi musculare), surditate, afectare hematologică şi retard psihomotor.
Dacă mama este infectată în prima lună de sarcină, riscul de naştere cu malformaţii este de 100%.
Vaccinuri disponibile
- M-M-RVAXPRO
- PRIORIX
- PRIORIX-TETRA
Performanța vaccinării
După introducerea vaccinării în SUA, a scăzut numărul cazurilor de rubeolă congenitală, de la 68 de cazuri în 1970, la numai două cazuri în 1988. La toate grupele de vârstă, numărul celor infectați a scăzut de la 20.395 în 1977, la 225 de cazuri, în 1988 (Potrivit datelor Centers for Disease Control and Prevention).