Manifestări
Debutează cu febră, astenie, cefalee, vărsături și redoarea cefei. La un procent redus de subiecţi afectaţi (0,5%), boala evoluează cu paralizie, mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Sindromul post polio poate debuta la intevale mari de timp după boală, chiar și după ani. Evoluează lent și se manifestă cu slăbiciune musculară progresivă, similară cu cea determinată de infecţia acută.
Riscuri
Mortalitatea în rândul pacienţilor cu manifestări neurologice este de 2-5% la copii şi de 15-30% la adulţi. Vindecarea la cazurile necomplicate apare în două săptămâni. În 70% din cazuri, infecţia este asimptomatică, dar transmisibilă.
Vaccinuri disponibile
- Vaccin polio inactivat (IPV) – protejează împotriva tipurilor virale 1,2 şi 3
- Vaccin bivalent oral (bOPV) – protecție împotriva tipurilor virale 1 şi 3
- Vaccin monovalent oral (mOPV1 şi mOPV3) – protectie împotriva tipurilor virale 1 şi respectiv 3
- Infanrix-Hib-IPV (DTaP+Hib+HepB+IPV)
- Infanrix Hexa (DTaP+Hib+HepB+IPV)
- Hexacima ((DTaP+Hib+HepB+IPV)
- Hexaxim ((DTaP+Hib+HepB+IPV)
- Hexyon ((DTaP+Hib+HepB+IPV)
- Imovax Polio (IPV)
- Tetraxim (DTaP+IPV)
Performanța vaccinării
Prin vaccinare se induce protecţie pe termen lung. Cea mai eficientă protecţie, de până la 100%, se obţine prin vaccinare combinată, IPV/OPV. Cea mai slabă protecţie este cea obţinută prin vaccinare cu virus inactiv (IPV), preferată în zonele unde nu există virus viu în circulaţie.
În acest moment, boala este eliminată din mai multe regiuni OMS. Circulaţia cu virus sălbatic se mai întâlnește doar în Afganistan, Nigeria și Pakistan.