Manifestări
Afectează glandele salivare, lacrimale, pancreasul, tiroida, testiculul, ovarele şi meningele. Apare durerea locală, glanda salivară se inflamează, gâtul este umflat. Iniţial, această umflatură este unilaterală, dar după câteva zile pote fi bilaterală, cu durere la unghiul mandibular, gust amar, hipoacuzie, blocarea maxilarelor, durere la înghiţire, dureri la testicule, dureri abdominale și greaţă.
Riscuri
Orhita – la 35% dintre subiecți pot apărea atrofia testiculară, sterilitatea – , inflamaţia ovariană sau ooforita care afectează tinerele adolescente, encefalita (cinci cazuri din 1000), surditatea neurosenzorială (până la 5 cazuri din 100.000), pancreatita, diabetul mellitus.
Alte complicaţii pot fi: miocardita, meningita, tiroidita, mastita, pneumonia, nefrita, artrita, purpura trombocitopenica, keratouveita, ataxia cerebrală și sindromul Guillain-Barre.
Vaccinuri disponibile
- M-M-RVAXPRO
- PRIORIX
- PRIORIX-TETRA
Performanța vaccinării
În România, în 2004, numărul persoanelor infectate cu oreion a fost de 64.427. În 2014, au mai fost doar 28 de cazuri. Datorită vaccinării, cazurile de oreion s-au redus cu 99,96%